headerimg

 

Bertus en Dien Wolters.

Hubertus (Bertus) Wolters werd op 14 oktober 1891 geboren op het Loar in Aijen, waar hij ook opgroeide. Hij trouwde op 28 augustus 1911 met Hubertina (Dien) Kersjes, geboren op 11 maart 1882 in Afferden. In 1908 leerden Diena en Bertus elkaar kennen op de hoeve van boer Peeters in Heukelom, waar beiden toen werkten. Tijdens hun huwelijk kregen ze 4 kinderen. Na hun trouwen ging Bertus werken op de “Oliemolen” in Goch. Daar ging Bertus dagelijks met zijn fiets naar toe. Hier werkte hij maar een half jaar.

Er kwam werk en een woning vrij op de ontginning “Lackbar”. Op dit 120 ha. grote ontginningsbedrijf werd alles met paardentractie gedaan. Men had daar 12 werkpaarden, deze moest Bertus verzorgen en iedere morgen moesten ze getuigd zijn, voordat ze om 7 uur aan de slag gingen voor het werk in de ontginning. Wegens broederdienst hoefde Bertus niet in het leger, maar vanwege de eerste wereldoorlog werd ook hij onder de wapenen geroepen, bij het onderdeel “Landstorm”.

Met de oorlog was ook meteen een einde gekomen aan het ontginnings- bedrijf. Bertus verhuisde met Diena en de kinderen naar Heukelom en ging daar werken op de steenoven. In 1919 keerde Bertus met zijn gezin terug naar zijn ouderlijk huis op het vertrouwde Loar in Aijen.

Tijdens de grote wereldcrises ging het ook op de steenoven in Heukelom slecht, daarom ging Bertus bij de bouwaannemers werken. Van 1933 tot aan de tweede wereldoorlog werkte hij bij aannemer Verstegen in Afferden. De verdiensten bij de aannemers waren veel beter dan bij de werkverschaffing, n.l. van Fl. 12,50 tot Fl. 16,50 per week, tegenover een Fl. 10,- bij de werkverschaffing. Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 heeft Bertus weer 4 jaar op de ”Oliemolen” in Goch gewerkt.

Na de bevrijding kreeg Bertus werk bij aannemer van Mill en daar heeft hij tot zijn pensioen in 1956 gewerkt. Na zijn pensioen genoten Bertus en Dien nog lange tijd van elkaar. Tot op late leeftijd deden ze alles zelf, van koken tot huishouden. Hun middagen vulden ze met kaarten. Ze jokerden graag met Sjang Martens en zijn vrouw, deze waren de vroegere buren in de ontginning.

Op zaterdag 28 augustus 1971 vierden Bertus en Dien samen met hun kinderen, kleinkinderen en achter- kleinkinderen hun Diamantenhuwelijk. Dien stierf op 92-jarige leeftijd op 19 maart 1974 in Aijen, na 62 jaar huwelijk, waarin ze in volledige harmonie samenleefde in een ideaal huwelijk met haar Bertus. Hubertus Wolters overleed kort na zijn 84e verjaardag op 20 oktober 1975 in het ziekenhuis van Venlo.

 

 

 

 

Voor foto’s van familie Bertus Wolters, klik hier.