Familie Zeegers
Oorspronkelijk komt de familie Zeegers uit de regio Venray. Via Vierlingsbeek kwam Jacobus Zeegers in 1873 in Aijen terecht. Op het stamhuis van de familie Van Aerssen trad hij in het huwelijk met Hendrina van Aerssen. Zij kregen 2 kinderen namelijk, Maria Zeegers in 1872 en Leonardus Zeegers in 1877. Maria Zeegers blijft met Johannes Josten op de ouderlijke boerderij "De Hermenshof" wonen. Leonardus (Ley) koopt aanvankelijk een oude boerderij van de familie van Kuyk aan de Holshaeg.
Het was een boerderij met een gedeeltelijk riet-en dakpannendak. Echter deze boerderij gaat verloren bij een brand in 1917. Ter nauwer nood kunnen de kleine kinderen gered worden ondanks dat de trap naar de bovenverdieping al in lichterlaaie stond. Vanaf dat moment zit de schrik er bij Ley goed in. Hij verlangt van zijn kinderen dat te allen tijde een touw aan een beddenpoot, vastgebonden en opgeborgen in een emmer, op de slaapkamer is. Dit om in geval van brand toch veilig de bovenverdieping te kunnen verlaten via dit touw.
Verder is het nadien nog verboden om te roken in de hooischuur. Reden van Ley: ”Ik ben al een keer opgebrand”. Leonardus (ley) huwt in 1919 Elisabeth Groetelaers van "de Ganzenheuvel". Er worden 7 kinderen geboren. Het is pionierstijd en er worden grote heidevelden ontgonnen. Het gebied in ”De Hei” wordt door vader Ley samen met zijn zoons geschikt gemaakt voor landbouw. Het gebied wordt daarna dan ook niet meer ”in de Hei” maar “De Ontginning” genoemd.
Dan komt de crisis van 1929 welke niet lang daarna uitmondt in de Tweede Wereldoorlog. De streek van Aijen en de Holshaeg vormen op het eind van de oorlog het frontgebied van de Duitsers met de Engelsen. De inwoners moeten met hun hele hebben en houwen vluchten voor het oorlogsgeweld, er wordt geëvacueerd. Huis en haard worden verlaten en in karavaan gaat het richting Noord-Oost Nederland. Bij terugkomst na de bevrijding zijn de zoons van Ley oud genoeg om zelf een boerenbedrijf te beginnen.
Dankzij de “Tractaat-gronden” (dat zijn landbouwgronden eigendom van Duitse boeren maar met ligging op Nederlands grondgebied). Deze landerijen worden onteigend als oorlogs- schadevergoeding. Zodoende komen er dicht bij de Duitse grens grote percelen vrij die door de Nederlandse boeren aangekocht kunnen worden. Zo kunnen 3 zonen van Ley toch een boerenbedrijf oprichten. Zijn zoon Wim wordt de opvolger van de boerderij in de Holshaeg.
De jongste zoon voelt er echter niet voor om boer te worden. Zijn vriend Teng van Sjang van de Smid gaat naar de ambachtsschool in Boxmeer. “Dat wil ik ook ”zegt Hay en leert er het timmerambacht dat hij daarna bij Louis Ponjee uitoefent. In tweede instantie blijkt hij ook nog goed te kunnen tekenen en volgt hij nog een opleiding tot architect in Tilburg. In 1958, enkele jaren nadat zijn vrouw Elisabeth overleden is aan een beroerte, overlijdt Ley Zeegers op 81-jarige leeftijd.
Voor foto’s van de familie Zeegers, klik hier.
Voor meer informatie over de boerderij klik hier.