Boerderij en Boerenleenbank Verhoeven
De oude boerderij aan de Langstraat van de familie Verhoeven, was ooit bezit van de familie Kamps uit Ottersum. De eerste vrouw van Willem Verhoeven was Wilhelmina, de dochter van de familie Kamps. Zodoende kwam de familie Verhoeven hier terecht. De boerderij stond aan de Langstraat, wat nu de Parallelweg is, aan de westzijde (de kant van Aijen), achter het huis van de familie Valckx. De voorgevel stond richting Aijen, dus niet aan de zijde van de Langstraat. Hier omheen stond een aantal, prachtig ge- vormde schuren, waarvan er eentje werd gebruikt om het smokkelwaar in te verbergen. De boerderij bestond uit het woonhuis met aan de zijkant een aangebouwde varkens- schuur. Een put voor het huis en een bakhuuske (een soort oven waarin brood gebakken werd). Deze boerderij zou ook een wisboom hebben gehad. Een wisboom is een constructie van hout waarin paarden ingespannen werden. De paarden liepen in het rond en zo werd de dorsmolen aangedreven. De kinderen Verhoeven wisten zich nog te herinneren dat de afwas werd gedaan op een hele grote blok hout, dat diende als een soort aanrecht. De vloer was bedekt met rode plavuizen.
In 1916 bouwde de familie Hendriks een boerderij op ongeveer 200 meter afstand van de boerderij van de familie Verhoeven aan de Rijksweg. Uit armoede werden deze boerderij en landerijen vlak na de eerste wereldoorlog voor 4000 gulden aan Willem Verhoeven verkocht. Nadat de familie Verhoeven was verhuisd naar deze boerderij aan de Rijksweg, werd de oude boerderij eerst verpacht aan Piet Martens uit de Bergsche Hei, die getrouwd was met Nel van de smid ( van de Lisdonk). Later werd de boerderij verpacht aan Cox dun Boer (Bertus Cox) en zijn vrouw, bijgenaamd “Dun Taant”. Mevrouw Cox is tijdens het melken van een koe door een hartstilstand dood gebleven. Bertus heeft er tot aan de evacuatie in de oorlog gewoond. Na de oorlog is Bertus Cox naar Vierlingsbeek ver- trokken. De boerderij was door ouderdom en het oorlogsgeweld zo beschadigd, dat deze niet meer bewoonbaar was. Daarom is deze boerderij langzaam maar zeker gesloopt.
De boerderij aan de Rijksweg is later overgenomen door zoon Theo Verhoeven. Toen deze boerderij nog in bezit was van de familie Frans Hendriks, was hier een café gevestigd, genaamd Café Hendriks. Theo kreeg reuma en daardoor kon hij op de boerderij niet meer meehelpen.
De Boerenleenbank
Willem Verhoeven zat in 1934 al in het bestuur van de Boerenleenbank. In die tijd was meester Zegers kassier/ directeur. In een kamertje in de boerderij van de familie Verhoeven werd in 1946 de eerste Boerenleenbank gevestigd. Theo Verhoeven werd op 4 juni 1946 kassier/directeur. Zijn taak bestond uit, advies geven, geld uit- lenen, geld ontvangen, op spaarbankboekjes rente bijschrijven, melkgeld innen en de maandelijkse bestuurs- vergaderingen. Ieder jaar kreeg hij controle van een man van het hoofdkantoor uit Eindhoven. Deze man keerde de boekhouding 2 á 3 dagen binnenste buiten. Het bestuur bestond in die tijd uit voorzitter Gerrit van Dijk en secretaris Gerrit Maas uit Heukelom. De raad van toezicht bestond uit, Sef Joosten, Leo Weijs en Leo van Douveren. Theo Verhoeven deed zijn baan als kassier tot 1 mei 1964, waarna hij met vervroegd pensioen ging. Daarna verhuisde de Boerenleenbank naar de Lindelaan in Nieuw Bergen en nam Jan Litjes deze taak over. Wel ging Dochter Ellie Verhoeven daar op kantoor werken en Theo ging nog even twee maal in de week een halve dag naar dat kantoor.
In 1969 heeft zoon Wiel Verhoeven, samen met zijn vrouw An, de boerderij overgenomen. Wiel en An verkochten de boerderij in 1995 en verhuisden naar Afferden. Tegenwoordig woont er de familie Kleinmeyer.
Voor foto's van boerderij Verhoeven, klik hier.