headerimg

 

"Pictura" en de familie van der Veen in Aijen

Roel van der Veen Sr. werd op 28-12-1918 geboren in Groningen. Hij leerde het beroep van huisschilder, maar zijn hart lag meer op het gebied van de kunst. Natuurlijk was er in die tijd geen kunstacademie. Toch liet Roel zich in 1944 op 26-jarige leeftijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel als kunsthandelaar. Hij legde contacten met kunstschilders en ging hun werken huis aan huis verkopen. Op de Haagse markt kreeg Roel van der Veen Sr. in 1954 een vaste markt- box. Roel trouwde met Maria Savert, zij is geboren op 25-11-1917 in Rotterdam. Samen kregen ze 3 kinderen.

In 1963 verhuisde Roel Sr. met zijn gezin naar Aijen. Hij kocht het pand van de familie Rutten, waarin Hen Rutten zijn huisschildersbedrijfje had, aan de Aijenseweg op het Loar. Vanuit dit pand werd door Roel Sr. een groothandel opgezet in ingelijste reproducties. Deze werden vanuit Aijen verkocht door de gehele Benelux. In 1972 gingen Roel Sr. en zoon Roel Jr. een samenwerkingsverband aan. Er werd gestart met de verkoop van 19e eeuwse schilderijen en in 1976 werd een kunsthandel annex lijstenmakerij, geopend in Venlo. In 1973 werd begonnen met een lijstenatelier dat gebouwd werd naast het woonhuis op de Aijenseweg 18. Er werden lijsten geproduceerd en met reproducties verkocht aan winkels in het land, bijvoorbeeld aan het Wehkamp concern.

In 1979 overleed Roel Sr. op 59-jarige leeftijd en ging Roel Jr. alleen verder. In 1982 opende hij ook in Aijen een galerie, genaamd “ ’t Eikeblad”. Hier werd door moderne hedendaagse kunstenaars geëxposeerd. In 1984 stopte Roel Jr. met zijn kunsthandel in Venlo en startte in 1989 een lijstenmakerij in Aijen. Tijdens het hoge water in 1993 en 1995 stond er 57 cm water in het lijstenatelier en het duurde zeker een half jaar voordat al het vocht uit de ruimte verdwenen was. Nadat het water verdwenen was werd in het voorjaar van 1995 gestart met de bouw van galerie “Pictura”. Op 15 november 1996 verrichtte burgemeester Klaverdijk de officiële opening van Galerij “Pictura”. Hier worden tot heden ten dage de kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars vertoond en verkocht.

Er werden ook 7 jaar lang klassieke concerten in de galerie gehouden. Vijf maal per jaar werden door Agnes en Jan Schreurs en Roel van der Veen onder de naam “Music.Aijen” klassieke concerten georganiseerd. Dit werd vanaf 1998 in “Pictura” gehouden, het laatste concert was op 10 april 2005. “Music.Aijen” maakt vanaf 24 januari 2014 weer een doorstart (kijk op www.music.aijen.nl). Het woonhuis aan de Aijenseweg werd in 1987 opgedeeld en er werden twee woningen van gemaakt. In het linker gedeelte woonde moeder Maria Savert en in het rechter gedeelte woont Roel van der Veen. Moeder Maria Savert overleed in 2009 op 91-jarige leeftijd.

 

 

  Voor foto’s over galerie Pictura , klik hier.