headerimg

 

Familie Baartz

Peter Hubert Baartz werd 17 juli 1893 geboren in Thorn. Zijn roepnaam was Huub en zijn bijnaam Baartske. Vanuit Thorn werd hij douanier (Kemies) in Siebengewald, waar hij bij Grad van Well in Siebengewald in de kost kwam.

Hier leerde hij de dochter van Grad, Marie kennen. Maria (Marie) van Well is geboren op 1 juni 1896 in Siebengewald. Uit deze romance volgde het huwelijk van Huub met zijn Marie op 18 juni 1918.

Grad van Well kocht de boerderij van Gradus Behet, op de Paol aan de Oude Baan. In deze boerderij leefde rond 1800 de familie Willem Linders uit Well. Dit waren de voorouders van de familie Linders die nu nog in Aijen wonen.

In 1918 vestigden zich de dochter van Grad, Marie van Well en Huub Baartz in deze boerderij. Huub wisselde van werk en ging bij Havens in Maashees werken. Dit was echter voor korte tijd. Omdat er in de St. Antonius Zuivelfabriek in Aijen een baan vrij kwam als melkweger, ging hij daar aan de slag, voor hem heel dicht bij huis. Hier heeft hij tot de evacuatie in de oorlog gewerkt.

In hun huwelijk kregen Huub en Marie 13 kinderen, Mien, Wies, Gerrit, Hans, Dien, Truus, Paula, Thei, Ed, Nellie, Pierre, Bets en Sjennie. Na de oorlog was de melkfabriek helemaal aan flarden geschoten, de hoge schoorsteen lag tot bijna aan het huis van de familie Koppes. Dus zijn baan als melkweger was niet lager beschikbaar. Daardoor ging Huub bij aannemer Van Mill werken. Deze had veel werk bij de wederopbouw van de streek.

Op een zwarte zaterdag was mevrouw Van Mill de was aan het ophangen, waarbij ze steeds over een berg puin heen moest. Zo behulpzaam als Huub altijd was, zei hij dat hij ‘s middags na het werk de berg puin op zou ruimen. Tijdens het ruimen van deze berg ging een granaat af die hier tussen lag. Huub werd zwaar gewond afgevoerd naar het ziekenhuis in Venlo. Marie heeft Huub daar nog weken lang verzorgd, maar uiteindelijk bezweek Huub op 31 augustus 1945 alsnog aan zijn verwondingen. Daarop bleef Marie alleen achter met haar 13 kinderen.

De oudste dochter Mien woonde eerst samen met haar man Cor Martens in een omgebouwd kippenhok achter haar ouderlijke woning. Op de luchtfoto is nog mooi te zien dat er twee waslijnen waren, een van de ouderlijke woning en een van dochter Mien meer naar achteren. Dit was normaal in die tijd.

Zoon Gerrit werkte samen met Fun Mulders bij dakdekker Jan Mulders in Well. Toen Fun en An Mulders verhuisden van hun zelf gebouwde woning naar de nieuw gebouwde boerderij, trok Gerrit samen met Annie Thissen in de vrij gekomen woning van zijn collega en buurman Fun. Annie was de dochter van Hannes Thissen die café Sebastepol in die tijd bezat.

In oktober 1946 werd zoon Hans uitgezonden naar de oorlog in Nederlands-Indië. Hier heeft hij tot 14 februari 1950 gediend. Bij terugkeer werd Hans met de fanfare hartelijk onthaald. Marie stierf op 86-jarige leeftijd op 10 februari 1983 in haar huis aan de Oude Baan op de Paol.

Jongste dochter Sjennie trouwde met Henk Maas en zij wonen nog steeds in het ouderlijk huis van Sjennie. Zoon Theo trouwde met Mien en kochten van Jan den Bekker (Coppus) een stuk tuin en bouwden daar in 1963 hun huis, ook daar wonen zij nog steeds.

 

 

 

Voor foto’s van de familie Baartz, klik hier.

 

 

 

 

 

 

Voor foto’s van Hans Baartz in Nederlands-Indië, klik hier.