headerimg

 

Familie Rutten

Herman Rutten trouwde in 1903 met Christina Janssen, uit dit huwelijk kwamen 9 kinderen, Lies, Door, Keet, An, Jan, Gerrit, Mieneke, Louis en Hen. Hen Rutten werd geboren op 26 juli 1916 in Aijen. Na zijn huwelijk met zijn Grada Muijsers, vestigde Hen Rutten zich met zijn schildersbedrijfje op het ouderlijk huis op het Loar, nu Aijenseweg 18.

Op de vraag waarom hij ooit schilder geworden was vertelden de kinderen: nou er was in Aijen een smid, een bakkerij, winkeltjes, cafeetjes en een aannemer, maar nog geen huisschilder. Dus werd hij huisschilder. Samen met zijn Grada kregen ze 4 kinderen, Liny, Christine, Herman en Bert. In 1962 werd een “woonhuis” getrokken uit een loterij. Deze wilde Hen bouwen tegenover het ouderlijk huis, maar hier heeft de Gemeente met hun voorschriften een stokje voor gestoken.

Tegenover het huis op Aijenseweg 18 heeft wel in vroegere tijden een schuurtje met kelder gestaan, dit heeft heel vroeger tevens als noodwoning gediend. Dit stond de Gemeente niet meer toe omdat er in het “jonge Nieuw Bergen” gebouwd diende te worden. Ondanks dat bleef Hen de Aijense huisschilder en Aijenaar in hart en nieren. Hij hield van Aijen, van de schutterij, van zijn fietstochten, van zijn kanaries en van 'sochtends in alle vroegte vissen aan de Maas.

Ook was Hen één van de 5 heroprichters van het Aijense Gilde in 1938, een echte verenigingsman. De laatste 4 jaren van zijn leven verbleef hij op Beukenrode. Hij stierf in Venray op 25 november 1996. In 1779 leefde Gerard Rutten en was gildemeester en landbouwer van beroep. Zijn vrouw was Gertruda Cocken. De vader van Gerard Rutten was Hendrik Rutten-Wijenberg, geboren in 1695 en stierf in 1757. Hij was van beroep onder meer brouwer.

 

 

 

Voor foto’s van de familie Rutten, klik hier.

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over het huis klik hier.