headerimg

 

Café het Brandpunt.

Wie heeft café het Brandpunt niet gekend? Het café van Hay en Grada Martens. De vader van Hay Martens bouwde het café in 1933. Eigenlijk was hij leiendekker net zoals zijn zoon Harrie.

Er is nog een verhaaltje uit de oorlog over de kapel. De Duitsers dreigden de kapel op te blazen als het torentje niet van de kapel werd verwijderd. Dit omdat het voor de geallieerden een herkenningspunt was. Dus hebben Harrie de leiendekker samen met aannemer Loet Ponjee en nog een “vrijwilliger“ met hun drieën het torentje met klokje naar beneden gehaald. Ze hebben nog moeten vluchten omdat ze dit onder een regen van mortieren moesten voltooien. Maar het is hun gelukt.

Nu weer verder over het Café. Vader Martens stierf in 1938 en tot 1941 zette moeder Martens het werk in het café voort. In februari 1941 trouwde Hay met Grada Jansen uit Bergen en namen de zaak over en moeder vertrok naar Eindhoven. Het was er altijd een gezellige boel en één grote familie. Grada was het meest in het café te vinden want Hay heeft nog tot 1966 als leiendekker gewerkt.

Grada liet niet over zich heen lopen, ze was gezellig streng zei ze zelf altijd. Grada was nergens bang voor, ze had geen uitsmijter nodig. Ze heeft nooit politie nodig gehad, alleen een keer heeft ze aangifte gedaan voor vermissing van een grote ketel met soep, net voor de kermis. Ze was zo boos, maar wat bleek, de stamgasten hadden een grap met haar uitgehaald. Een zelfde grap was ooit met de verdwijning van het jaarlijkse ingeslagen St.Tunnis vlees. Ook had het Brandpunt zoals alle cafés een spaarkas, Z.Z.Z. genaamd, wat staat voor Zuipen Zonder Zorgen.

Wie herinnert zich de tap niet meer met de bierpullen van de Brandbrouwerij erboven, of waar het biljart stond, of de saloondeurtjes voor de muziekinstallatie. Het laatste jaar hebben ze alleen nog maar in het weekend open gehad, om langzaam af te bouwen zeg maar. Ook dertig jaar lang hebben ze een tent gehad tijdens de kermis.

Op zondag 26 november 1989 ging de deur van hun Brandpunt voor de laatste keer open. De naam Brandpunt prijkt nog steeds op de gevel van dit veel bezochte café. Grada en Hay kregen samen 3 dochters en één zoon uit hun huwelijk. Dat laatste jaar van afbouwen heeft Grada vele kilometers gefietst, wat was ze daar dol op. Hay is ook nog 25 jaar bestuurslid van de horecavereniging geweest.

Natuurlijk mag het onderwerp muziek in een artikel over Hay Martens niet ontbreken. Op vijfjarige leeftijd begon Hay al met muziek, door op het cornetje van de buurman dat daar aan de muur hing te blazen. Op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste muziekles van Jozef Laarakker. Natuurlijk kent iedereen Hay met trompet. Vaak speelde hij op verzoek op zijn trompet in de kerk. Hij werd zelfs semi - beroepsmuzikant. In orkesten als De Gramstars, The United, The New White Stars en De Silvano’s. Maar niet alleen de muziek was zijn hobby, ook tekende en schilderde Hay heel graag.

(Een gedeelte van de tekst komt van Mia Ummenthum-Coppers)

 

 

 

Voor foto’s van café Het Brandpunt, klik hier.