headerimg

 

De Boerenbruiloft in Aijen

Het is najaar 1978. De carnavalsvereniging had een vergadering belegd in de keuken van Frem en Greet Slof. De werkgroep Aijen was daarbij uitgenodigd. Dick Baksteen wist nog dat hij tegenover Sjaak Krebbers zat. Theo Wolters zat naast hem en dan stelt Sjaak Krebbers ineens de vraag, “het moet toch mogelijk zijn om in Aijen een boerenbruiloft te organiseren, is dat niets voor jullie? ” Theo als voorzitter van de Werkgroep Aijen aankijkend, stelde Dick Baksteen dat de mogelijkheid er in zat, maar niet dit jaar, dat wordt voorjaar 1980.

De werkgroep, bestaande uit Theo Wolters, Ton Wijnhoven, Truus Hendriks, Jan Nabben, Miep Janssen, Netty Krebbers en Dick Baksteen, namen de uitdaging aan en zo begon het. De bal lag bij de Werkgroep Aijen. Dick Baksteen heeft tijdens de carnaval van 1979 eerst een bezoek gebracht aan Cuijk om er ideeën op te doen, daarna werd nog de boerenbruiloft van Venlo bezocht. De indrukken aldaar opgedaan, werden in de Werkgroep Aijen besproken en daarna uitgewerkt in een draaiboek. In eerste instantie ging het over het warm maken van bewoners die een bijdrage konden leveren, in de vorm van de wagens, de paarden, de bruidsmeisjes, het bruidspaar, de muziek, de pastoor en wie versiert de wagens en de paarden, hoe ontstaat een verhaal over hoe het bruidspaar elkaar heeft leren kennen.

De hoofdrolspelers in deze eerste boerenbruiloft werden Bruidegom Jan Haumann en bruid Fien Heinemans. Getuigen en familie, Martha en Sraar Vousten, Nel en Arie Peeters, Fun en An Mulders, bruidsmeisjes Petra Josten en Jolanda Maas. De paarden en de wagens waren van de familie Vousten. Er moest ook muziek bij zijn, Hay Martens van het Brandpunt, bekend als een excellente trompettist, kreeg het verzoek om een joekskapel op te richten. Hij kreeg daar een jaar de tijd voor. Hij kreeg het voor elkaar!

Er moest ook een pastoor bij zijn. Theo Wolters nam deze taak op zich. Welke naam had deze pastoor? Deze was redelijk snel gevonden. Theo werd bij (scouting) Jong Nederland Pim genoemd en in het dorp had men het altijd over Thei. Dus werd de pastoor Pim-Thei-Theo gedoopt. Wie zorgt er voor een goed verloop van het feest in de zaal, inclusief de verstrekking van de boerenmaaltijd? De keuze viel op Arno Broekman. Hij werd de ceremoniemeester en dat deed hij perfect.

Tot slot werd het Aijense Gilde uitgenodigd voor status, kleur en tromgeroffel. Dat de carnavalsvereniging De Sukerpinnen met hun kleurrijke kostuums mee marcheerden, spreekt voor zich. Het resultaat loog er niet om. Bij deze eerste boerenbruiloftstoet in 1980 was nagenoeg het hele dorp vertegenwoordigd. Het leuke was, dat op de uitnodiging een boerenbruiloftstoet stond afgebeeld, welke door Dick Baksteen zelf was getekend en ook zo werd gedrukt. Dit is ook de letterlijke opstelling van de Boerenbruiloftstoet geworden.


 

 

 

Boerenbruiloftparen

 

 

 

 

 

 

 

Boerenbruiloftfoto's