headerimg

 

De Familie Koppes aan de Rijksweg

Henricus (Drikkes) Koppes komt oorspronkelijk uit Well, buurtschap De Baont. Hij trouwde in 1909 met Gertruda Siebers in Aijen. Aanvankelijk woonden er in de Hoeningen 2 families Sweijen. Een van deze families staat vermeld als De Familie Rühl in de Hoeningen, omdat ze de woning van Mevr.Sweijen-Rutten Weijenberg kochten. Bij de andere familie Sweijen was een zekere Siebers uit Wanssum ingetrouwd.

Zodoende trouwde Drikkes Koppes weer in bij de familie Siebers (ze hadden een kuipenmakerij). Vandaar de naam “'t Kupperke” van Drikkes Koppes. Er werden 7 kinderen geboren, vier dochters en drie zoons. Tot 1926 verliep alles voorspoedig, echter het hoogwater van 1926 was catastrofaal voor de woning van de familie Koppes. Het water stond tot raamhoogte, zelfs vanuit Vierlingsbeek (van Bogaert) kwam men aanroeien, om te informeren, hoe men er in de afgelegen Hoeningen aan toe was.

De woning is, nadat het water weer verdwenen was, niet meer hersteld. Nu had de Boerenleenbank een woning waarvan de eigenaar de lasten niet meer kon opbrengen. Dat was Sjang Vermeulen, deze was “opgelicht” door een Jood die hem “messing ringen” voor “goud” had verkocht. De horlogemaker in Vierlingsbeek “Pietje Tik” had het al direct in de gaten. Maar Sjang was zijn ruilobject (2 koeien) kwijt en wat hij ook probeerde met juridische hulp van de advocaat, hij geraakte steeds dieper in de schulden.

De woning bij de “Botterfabriek” was dus van de Boerenleenbank en Drikkes, die op zoek was, hoefde niet lang te denken over de aankoop. De kinderen die in de Hoeningen geboren waren kwamen mee. De oudste dochter Cato (avontuurlijk) had al snel belangstelling voor de missie. Ze meldde zich aan bij een Kloosterorde om uitgezonden te worden. Maar wat bleek, in de familie Koppes kwam tuberculose (tbc) voor en de droom om naar de missie te worden gezonden werd wreed verstoord. Cato verbleef daarna nog vele jaren in het klooster. Toen in de 60-tigerjaren het kloosterleven meer vrijheid gaf heeft ze in een verpleegcentrum gewerkt. Later zelfs nog haar rijbewijs gehaald en Engeland kunnen bezoeken.

De overige drie dochters trouwden met boerenzoons en werkten mee op hun boerenbedrijven. Frieda Koppes trouwde Arnoldus Albers, ze hadden een tuinderij in Well. Nella Koppes trouwde Wim Zeegers en Marie trouwde Piet Valckx, beiden hadden een boerenbedrijf. Ook zijn 3 zoons konden boeren dankzij de aankoop van de “Tractaatgronden” aan de Siebengewaldse- Hamertse grenzen, (Tractaatgrond was grond die van Duitse boeren was onteigend ter compensatie van geleden oorlogsschade). Zo kon Frans Koppes met Mina Bloemen een boerenbedrijf "Op de Belt" in Siebengewald beginnen.

De jongste zoon Piet begon samen met Annie van Rensch op de Hamert aan de grens een boerenbedrijf. Zoon Jaap met Mie Erps bleven op de ouderlijke boerderij van “Drikkes” bij de Botterfabriek, waar de beide oudjes bleven wonen. Ook Drikkes was een pionier die als een van de eersten met asperges op "het Heiveld" begon. Verder had hij ontdekt dat er in de grond bij zijn woning, grint gewonnen kon worden. Hij overleed op 81-jarige leeftijd, doordat hij werd aangereden door een auto.


 

 

Voor foto’s van de familie Koppes, klik hier.

 

 

 

 

 

Voor het oorlogsdagboek van Marie Koppes klik hier.